Čurekot

Nigella sativa2


Čurekot je cvjetna biljka iz porodice Ranunculaceae porijeklom iz jugozapadne Azije, koja s kimom nije u srodstvu. Pravi čurekot je jednogodišnja zeljasta biljka. Naraste do 40 cm. Ima nazubljene, perjaste listove i svijetlo-plave cvjetove.

 

U zemljama Orijenta koristi se više od 2000 godina kao ljutkasti začin i u medicini. Ukusom podsjeća na sezam i kim. Njegovim sjemenkama se, naročito u azijskim zemljama, posipaju peciva. Tamo je poznat pod imenom "black onion seed". U upotrebi je i ulje dobiveno od sjemenki hladnom destilacijom. Koristi se u liječenju različitih bolesti, kao što su probavne tegobe i nadimanje, oslabljene funkcije jetre, migrena, jača vitalnost organizma, protiv iscrpljenosti i upala. Poboljšava probavu i apetit, pospješuje znojenje i obara tjelesnu temperaturu. Odstranjuje parazite (gliste), dobar je lijek protiv bakterijiskih, gljivičnih i virusnih oboljenja i krvarenja (epistaksa i hemofilija), te kancerozenih oboljenja. Smanjuje nivo šećera u krvi, diuretik, pospješuje lučenje mlijeka kod dojilja, reguliše hormone rasta, dobar je za snižavanje holesterola u krvi, liječenje upala nosnih šupljina, suhog kašlja, bronhijalne astme i gripe. Koristi se i kao afrodizijak.[citat potreban] Zabranjeno je uzimati ulje čurekota osobama sa transplatiranim organima (jetra, bubreg, srce), jer povećava imunitet, što može dovesti do odbacivanja presađenih organa.

 

 

 Ulje čurekota

Čisto čurekotovo ulje se u narodnoj medicini i sve češće u školskoj medicini koristi u lječenju alergija neurodermitis, psoriasis, za reguliranje imunološkog sistema, protiv astme, kod kemoterapije za ublažavanje neželjenih posljedica, kod probavnih problema, visokog krvnog pritiska ili u veterinarstvu. U indijskoj narodnoj medicini važi za sredstvo koje ublažava teškoće u doba trudnoće.

Bioenergija Ivica 2014.