Ljekovita ulja

uljaZdravlje čovjeka ovisi o ravnoteži esencijalnih nezasićenih masnih kiselina koje spadaju u kiseline omega 3 i omega 6. One su bitne za stvaranje hormona, najsnažnijih utjecajnih elemenata na život i zdravlje čovjeka  Zamislite život bez upalnih procesa, bez visokog krvnog tlaka, bez povišenog šećera u krvi, bez alergija, autoimunih bolesti (reumatoidni artritis, psorijaza, alergije, kolagenoze, bolesti štitnjače, ulcerativni kolitis i sl.)

Bez karcinoma, sa snažnim imunitetom

Ljudskom organizmu su potrebne samo dvije esencijalne kiseline (koje tijelo ne može sintetizirati  zato se moraju unositi u tijelo) bez kojih život nije moguć, a to su:

1. Linolna masna kiselina - LA (omega 6 - C18:2, C18H3202)
2. Alfa linolenska kiselina - ALA (omega 3 - C 18:3, C18H3002)

Parakrini hormoni - eikozanoidi

Parakrini hormoni predstavljaju skupinu hormona sa snažnim djelovanjem na organizam čovjeka a stvaraju s od dvije spomenute nezasićene masne kiseline. Najznačajniji parakrini hormoni su prostaglandini - PG. Poznato je tridesetak vrsta prostaglandina koje označavamo slovima od A do F. Dijelimo ih u 3 serije, ovisno od koje su nezasićene masne kiseline nastali.

Serija 1 - PG1 - koja je nastala iz dihomo gama linoleinske kiseline (DGLA-20:3-omega 6)
Serija 2 - PG2 - koja je nastala iz arhidonske kiseline (AA - 20:4-omega 6
Serija 3 - PG3 - koja je nastala iz eikozapentaenske masne kiseline (EPA-20:5-omega 3)


Prilikom stvaranja prostaglandina potrebna su dva enzima:

1. Delta 6 desaturaza (D6D)
2. Delta 5 desaturaza (D5D)


Enzim D6D sudjeluje u obje pretvorbe esencijalnih masnih kiselina (LA i ALA). Prilikom pretvorbe LA (omega 6) nastaje GAMA LINOLENSKA KISELINA (18:3, omega 6)od koje sljedećom pretvorbom nastaju PROSTAGLANDINI - PG1. Kod pretvorbe ALA (18:3, omega 3) nastaju prostaglandini iz serije 3.

Enzim D5D sudjeluje u pretvorbi arhidonske kiseline (AA) u prostaglandine serije 2.

Životna važnost prostaglandina

Prostaglandini iz serije 1 (PG 1) su najvažniji parakrini hormoni za zdravlje organizma. Oni se nazivaju "zaštitnicima ljudskog tijela".

Prostaglandini iz serije 3 (PG 3) su također korisni hormoni sa znatno slabijim djelovanjem.

Prostaglandini iz serije 2 (PG 2) su izuzetno štetni te se nazivaju "štetni prostaglandini". Oni utječu negativno na upalne procese, povećavaju staničnu proliferaciju, zgrušavanje krvi i blokiraju dobre prostaglandine. Važno je suzbijati prostaglandine serije 2 kroz blokiranje stvaranja armidonske kiseline (iz koje nastaju) ili blokiranjem enzima D5D.

Mi ćemo se posvetiti prostaglandinima iz serije 1 (PG 1) koji su najvažniji parakrini hormoni za zdravlje. Oni nastaju iz GAMA LINOLENSKE KISELINE (GLA) preko DIHOMO GAMA LINOLENSKE KISELINE (DGLA).

Djelovanje prostaglandina PG 1:

1. Formiranje optimalnog sastava krvi,
2. Sprečavanje nastanka ateroskleroticnih naslaga (angina pectoris), sprečavanje srčanog i moždanog udara,
3. Snižavanje krvnog tlaka - rješavanje krvnih ugrušaka,
4. Održavanje vodenog balansa organizma,
5. Djeluje protiv svih upalnih procesa u tijelu (zamjenjuje kortikosteroide bez posljedica),
6. Djeluje protiv autoimunih bolesti (reumatoidni artritis, alergije, astma, psorijaza, kolagenoza, bolesti štitnjače, ulcerativni kolitis i sl.)
7. Olakšava bolove,
8. Poboljšava imunološki i nervni sustav (depresija),
9. Znatno poboljšava razinu šećera u krvi, stimulira i obnavlja inzulin,
10. Rješava neugodne simptome PMS-a,
11. Ubrzava hormonsku ravnotežu - dobro djeluje kod mršavljenja,
12. Usporava starenje - jak antioksidans,
13. Rješava sve vrste svrbeži.

Simptomi nedostatka gama linolenske kiseline:

1. Povišeni krvni tlak,
2. PMS,
3. Bolovi u dojkama,
4. Alergijski osip, akne, ekcemi, neurodermatitis, psorijaza,
5. Suha koža,
6. Suha konjuktiva (nedovoljan rad suznih žlijezda),
7. Upale,
8. Povećanje i smanjenje težine,
9. Poremećaj glukoze u krvi,
10. Depresija,
11. Osjećaj žeđi

Sve ove poteškoće vam rješava prisutnost prostaglandina (PG 1) kome je polazište u gama linolenskoj kiselini. Kako gama linolenska kiselina vrlo teško nastaje u tijelu zbog složenosti postupka, tako da je njen nedostatak vrlo čest. Gama linolenska kiselina nalazi se rijetko u biljkama (sjemenju). Jedna od biljaka koja u svom sastavu posjeduje gama linolensku kiselinu (GLA) i alfa linolensku kiselinu (ALA) je CRNI KIM (nigella sativa).

Med s crnim kimom - proljeće bez alergija

Napokon proljeće  Većini ono donosi radost, ali sve je veći broj onih kojima donosi nevolje: kihane, šmrcanje, kašljanje kao reakciju na bujanje prirode. Riječ je o alergijskim bolestima za koje stručnjaci kažu da su bolesti suvremenog doba, što znaci da su najčešći mogući uzroci upravo u današnjem načinu i uvjetima života. Velika i sve veća izloženost stresu, aditivima i konzervansima iz hrane npr., mijenjaju čovjekov obrambeni sustav koji učestalo odgovara alergijskim reakcijama. Protiv alergija nije se lako borit - to priznaje i suvremena medicina, koja osim konvencionalnih lijekova sve više priznaje i alternativne. Jedan od njih je i crni kim,odnosno ulje crnog kima. Crni kim je kao djelotvoran svelijek poznat od davnina (postoje dokazi da su ga koristili i u drevnom Egiptu),a unazad nekoliko desetljeća afirmiran je i kao moderna panaceja. Brojna su njegova moćna no najvažnije je reci da su znanstvena istraživanja potvrdila da je najveća snaga crnog kima u tome što preko blagotvornog djelovanja na imunološki sustav obuhvaća čitav organizam. U tome je i tajna crnoga kima kao lijeka protiv alergija.
Organizam valja pripremiti na proljetne nevolje, prije svega na nevolje uzrokovane alergijama na cvjetnu pelud. Jedan od djelotvornih načina je i konzumiranje malih količina poliflornog meda s crnim kimom tijekom prelaznog razdoblja iz zime u proljeće  Djeluje poput lagane, postupne ali učinkovite vakcine. Potvrdila su to i znanstvena istraživanja, a uskoro će takav proizvod biti dostupan i na našem tržištu (trenutno je samo u promotivnoj ponudi).

Priča o crnom kimu

Crni kim slovi kao panaceja tj. svelijek, pa ga mnogi zbog toga i ne shvaćaju ozbiljno kao lijek za veliki broj ozbiljnih bolesti. No, treba znati da te male sjemenke imaju idealan kemijski sastav koji ga cini superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka.

Povijest korištenja ulja crnog kima započinje jos u vrijeme faraona, ali njegova ljekovitost se počinje znanstveno istraživati tek prije četrdesetak godina. Od tada provedeno je oko 200 različitih studija na različitim institutima i sveučilištima  koje su otkrile zaista nemali broj bolesti na koje crni kim djeluje povoljno: autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astma, alergije, kronični umor, povišeni kolesterol, šećerna bolest, hemoroidi proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća  upala sinusa, smanjeni imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima,  bolovi u želucu i crijevima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja  bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, AIDS, karcinom… i popis se samo nastavlja. Ne treba zanemariti djelovanje ulja crnog kima na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijim i jacima, sprečava ispadanje kose i djeluje protiv peruti, hrani suhu k, umanjuje bore, regenerira oštećene stanice kože.

Bioenergija Ivica 2014.