Stevija

stevijax

Slatki okus ne mora nužno biti i nezdrav. Biljka stevija, rodom iz Južne Amerike, vrlo je tražena diljem svijeta zbog svoje ljekovitosti ali i zbog slatkog okusa. Posušeno lišće stevije 40 pta je slađe od šećera, a ekstrakti stevije čak 200 do 400 puta slađi od šećera.

 

Stevija sadrži 0 kalorija, 0 grama ugljikohidrata s glikemijskim indeksom 0. Osim u Južnoj Americi, stevija se uzgaja u Izraelu, Tajlandu, Australiji, Japanu, Koreji i Kini. U većini zapadnih zemalja stevija je bila sabotirana i proglašena zabranjenom biljkom zbog interesa velikih multinacionalnih kompanija koje profitiraju na umjetnim zaslađivačima i šećeru, trujući potrošače ovim opasnim kemikalijama.

Ciklamat, saharin i aspartam samo su neki od tisuća umjetnih zaslađivača koji se koriste u svijetu. Osim što studije pokazuju da uopće ne doprinose gubitku tjelesne težine kao zamjena za bijeli šećer, riječ je o kemikalijama za koje se ozbiljno sumnja da osim brojnih kroničnih bolesti uzrokuju i karcinom. Bolonjski centar za istraživanje raka Cesare Maltoni 2005. okrivio je aspartam za niz raznih karcinoma, a još se uvijek istražuju sumnje da izaziva i depresiju, hiperaktivnost, vrtoglavice, osipe, napadaje epilepsije i još štošta te da utječe na razvoj epilepsije, multiple skleroze i Alzheimerove bolesti.

Unatoč ekstremno slatkom okusu prirodnih spojeva glikozida u biljci steviji, ona ne izaziva karijes, ne podiže šećer u krvi i ne pridonosi debljanju. Mogu je koristiti dijabetičari i u svakom je pogledu neškodljiva za organizam. Prema najnovijim istraživanjima smatra se da stevija:

pomaže u sprječavanju nastanka raka
pomaže u liječenju bakterijskih bolesti probavnoga sustava
pomaže u regulaciji prekomjerne tjelesne težine
smanjuje povišenu razinu masnoća u krvi i visok krvni tlak
snižava razinu šećera u krvi i ne utječe na inzulin, što je posebice važno za dijabetičare i osobe koje žele smršaviti
smanjuje anemiju
oporavlja organizam poslije terapije antibioticima te nakon gripe ili prehlade
pomaže u zarastanju rana i zaustavljanju alergija na hranu
usporava razvoj osteoporoze
pomaže bržem izlječenju kod infekcija Candidom sp.
odlična je za detoksikaciju organizma
sprječava nastanak karijesa i zubnog plaka
regulira probavu
jača imunitet

 

Bioenergija Ivica 2014.